Pentru cei care încă nu știu, HTTP vine de la “Hyper Text Transfer Protocol“. Este, pur şi simplu, protocolul care permite comunicarea cu site-urile dorite; este un protocol de tip text, fiind protocolul implicit al WWW (World Wide Web). Acronimul HTTPS vine de la “Hyper Text Transfer Protocol Secure“.

Site-urile care utilizează HTTPS sunt criptate. Asta înseamnă că toate informațiile voastre private, cum ar fi informațiile de card de credit, parole și alte informații personale, vor fi păstrate în siguranţă, în afara pericolului de a fi furate de hackeri sau alte persoane rău intenţionate. La accesarea unui site care foloseşte HTTPS, singurii care au acces la informaţiile transmise sunt clientul şi serverul final.

Cele mai folosite 2 tipuri de criptare sunt TSL (Transport Layer Security) şi SSL (Secure Sockets Layer). Aceste tehnologii oferă încredere digitală clienţilor, făcându-i să se simtă în siguranţă atunci când fac schimb de informaţii private pe internet. Pentru a utiliza această criptare, serverul respectiv trebuie să aibă un certificat (cheie) publică de criptare, care este verificat de o terţă parte.

Cine şi unde se foloseşte HTTPS?

Probabil nu ţi-ai dat seama, dar te loveşti de HTTPS în fiecare zi. Această tehnologie se foloseşte pentru Internet Banking, conectarea cu anumite pagini şi oriunde altundeva unde îţi sunt cerute detalii personale. De exemplu, reţelele sociale, cum ar fi Facebook, Twitter sau Google Plus folosesc acest protocol.

Internetul este imens, şi pentru un singur website sigur, există altele 100 care nu sunt de încredere. Când cumperi orice de pe internet sau când îţi furnizezi datele personale, asigură-te că site-ul respectiv foloseşte protocolul HTTPS.

De asemenea, este util, uneori, să pierdeţi câteva minute cercetând despre reputaţia siteurilor pe care intenşionaţi să le folosiţi. Google este mare şi oferă cu destul de multă generozitate informaţii despre aproape orice. Dacă site-ul sau compania respectivă nu-ţi inspiră încredere, cele câteva minute pierdute se pot tranforma uşor în timp sau bani care nu au fost irosiţi degeaba.

Aminteşte-ţi atunci când foloseşti internetul pentru furnizarea datelor personale, să te uiţi după protocolul HTTPS şi certificatul SSL sau TLS. Există o mulţime de persoane cu intenţii rele, iar faptul că ai petrecut câteva minute citind aceste rânduri demonstrează că eşti în direcţia cea bună, căci acum ştii care este diferenţa dintre HTTP şi HTTPS.

O bună protecţie necesită autoeducare, aceasta făcându-se, în zilele noastre, mai mult pe internet. Ochii mari atunci când furnizaţi date personale pe internet!

 

RSS20
Facebook
Facebook
Google+0
Google+
http://www.hfamedia.ro/http-sau-https
INSTAGRAM0